Het orgel komt weer tevoorschijn

De eerste fase van de restauratie van het unieke Duyschotorgel in de Nieuwe Kerk door Orgelmakerij Reil is onlangs afgerond, zoals te zien in dit mooie item op Den Haag TV

In de herfstvakantie van 2018 werd begonnen met het verwijderen van de eerste orgelpijpen en van de beschilderde luiken. Die laatste zijn door Leonoor Speldekamp schoongemaakt en gerestaureerd. Het hele instrument is uit elkaar gehaald en na schoonmaak en herstel weer opnieuw geïntoneerd. Het klinkt nu ‘warmer, directer en mooier’ dan voorheen.

Volgende fase is het beweegbaar maken van het glazen geluidsscherm dat voor het orgel hangt. De plannen van Octatube zijn doorgerekend en liggen klaar. Zodra de financiering helemaal rond is, kan ook deze laatste stap uitgevoerd gaan worden. Daarna is het orgel weer in volle glorie te zien, te horen, kortom te bewonderen.

orgel contract restauratie ondertekening 18 okt 2018 Gerard en Hans Reil

Gerard van Hasselt (l) en Hans Reil schudden de hand op het contract voor de restauratie van het Duyschotorgel (1702) door Reil Orgelmakerij

Op 5 mei 1656 werd de Nieuwe Kerk in gebruik genomen. Later bouwde Johannes Duyschot dit unieke orgel met maar liefst drie klavierwerken, 2250 orgelpijpen en sierlijk houtwerk. Theodorus van der Schuer beschilderde de binnenkant van de luiken. Het moet een overweldigende indruk gegeven hebben, dit pronkstuk van de late Gouden Eeuw uit 1702. De beroemde componist Händel heeft -zéér waarschijnlijk- op dit orgel gespeeld tijdens zijn bezoek aan Den Haag.

In 1997 zijn in de Nieuwe Kerk glazen geluidschermen aangebracht, die de akoestiek voor de kamermuziek naar een hoog niveau hebben getild. Door één daarvan wordt echter het orgel noodgedwongen afgeschermd.20160927_132404
Dit scherm zal beweegbaar worden zodat het orgel weer te zien zal zijn en te horen.

Daarnaast wordt het mechanische samenspel van orgelpijpen, -laden, en -registers gerestaureerd, samen met de schilderingen en andere houtwerk-versieringen. Orgelbeheerder Hero de Boer legt alles nader uit in dit AD-artikel, en in dit item van Omroep West. Als alles klaar is, is de Nieuwe Kerk de veelzijdigste concertzaal rondom het Spuiplein.

Voor deze werkzaamheden is bij elkaar zo’n €5 ton nodig. Bij het afscheid van Jozias van Aartsen als burgemeester van Den Haag vroeg hij, groot orgelliefhebber, bij wijze van cadeau om donaties. Wij zijn hem zeer dankbaar voor deze aanzet. Sindsdien hebben wij o.a. steun van Fonds 1818 en Prins Bernhard Cultuurfonds mogen ontvangen en heeft ook het rijk ruim twee ton toegekend aan de restauratie van dit klinkende monument.

We zijn dus al een heel eind in de goede richting, met nog een ton te gaan.
Met uw bijdrage helpt u ons om de financiering helemaal rond te krijgen.

Help mee, adopteer een orgelpijp!
Donaties ten behoeve van het orgel verwelkomt de Stichting Nieuwe Kerk op haar IBAN bankrekeningnummer NL55 ABNA 0467 262 926 o.v.v. ‘orgelfonds’.

De 2250 orgelpijpen variëren in grootte van hoge Bes tot lage bas. Bij elke bedrag tussen €10 en €500 ontvangt u een “passende pijp”, althans een email met de officiële naamsaanduiding van de door u geadopteerde orgelpijp. Vermeld u alstublieft uw emailadres in de onderwerpregel van uw bank-overschrijving. U adopteert een orgelpijp op basis van deze ‘prijslijst’

 


Hartelijk dank voor uw bijdrage!

Orgel De Nieuwe Kerk.jpg

 

 

4 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s