Open Monumentendagen 9 en 10 september 2017

Tijdens de jaarlijkse Open Monumentendagen was de Nieuwe Kerk traditiegetrouw opengesteld voor het publiek. In totaal brachten zo’n 2100 personen een bezoek aan de Parel van het Spuiplein. Gids Danny Versmoren verzorgde vele rondleidingen van de bouwgeschiedenis tot aan het monument voor Spinoza. Uiteraard was er volop gelegenheid om kennis te maken met het huidige gebruik van het voormalig kerkgebouw als gerenommeerde concertzaal. Het Duyschotorgel uit 1702 klonk het hele weekend veelvuldig.

Zingen op zaterdag
De eer om het Open Monumentenweekend te openen ging naar sopraan Baukje Zitman. Begeleid op orgel door Hero de Boer gaf zij stukken van Händel en Schubert ten beste, en ook het Ave, Maria

Het kamerkoor Musica Sacra zong daarna onder leiding van Hans Jansen prachtige kerkmuziek uit de 16de en 17e eeuw.

Musica Sacra tijdens het Open Monumentenweekend

Op de lessenaar stonden Thomas Tallis, G.P. da Palestrina, Tomás Luis de Victoria, G.O. Pitoni en J.P. Sweelinck. In dit filmpje een kort fragment van “ECCE VICIT LEO” van Herman Hollander uit +/- 1631.Later op de middag was weer de beurt aan het orgel met Hero de Boer en Jaap Schothorst die onder andere van Bach “Wachet auf, ruft uns die Stimme” speelde en het stuk Recessional van Gijsbert Kok. Het bezoekersaantal stond zaterdag op 784 personen.

Veel bezoekers op zondag
De tweede Open Monumentendag startte met de drukbezochte kerkdienst van Redeemer International Church en ging daarna vlekkeloos over in orgelspel door Freek Koster.

barokmuziek door The (Broken) Consort tijdens Open Monumentenweekend

’s Middags was het podium aan The (Broken) Consort, helaas zonder Nico van Schouwenburg (beterschap!) maar wel met het inmiddels beroemde clavecimbel. Met liefde en toewijding werd het blauwe pronkstuk weer afgeleverd, in elkaar gezet, gestemd, gekoeld en ingespeeld om centraal te staan tijdens een optreden voor meer dan 100 mensen. Onder andere Georg Friedrich Telemanns concert in D voor hobo’s en fagot TWV53:d1, het prachtige Conserto op. X/7 voor traverso (type dwarsfluit) van Willem de Fesch. Uitsmijter was het Concert in G, S. 215 van Johan David Heinichen.

De rest van de middag klonk orgelspel van Freek Koster en Hero de Boer tot om 17:05 uur de 990ste bezoeker van die dag uitgeleide was gedaan. Inclusief de kerkgangers bij Redeemer’s dienst komt daarmee de totaalschatting voor het hele weekend op grofweg 2100 personen.

Dank voor jullie inzet!
Aan alle muzikanten voor hun enthousiaste bijdrage, gids Versmoren en de sublieme samenwerking met DMC, vaste muziekprogrammeur voor Nieuwe Kerk vanuit het Zuiderstrandtheater.

Vaker Nieuwe Kerk bezoeken? Voor reguliere concerten en afhuurmogelijkheden, kijk op http://www.nieuwekerkdenhaag.nl

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s