foto’s restauratie orgel – deel 2 schilderingen luiken

Restaurator Leonoor Speldekamp neemt de schilderingen door Theodorus van der Schuer uit 1702 op de orgelluiken met allegorische voorstellingen uit de Bijbel liefdevol onder handen voor een opfrisbeurt.  Zeker ook om het behoud van dit erfgoed veilig te stellen. 

Rugwerk
Als eerste kwamen de houten ‘orgeldeuren’ van het rugwerk aan bod, in de woorden van tijdgenoot Jacob de Riemer linksonder “vertoonende de groetenisse van Elisabeth aan Maria” (tegenwoordig bekend als de Visitatie) en rechtsonder “Simeon in den Tempel, het kindeke Jezus in zyne armen omhelzende.” (Lofzang, opdracht in de tempel)

Leonoor heeft de schilderingen in haar atelier schoongemaakt door de oude vernislagen inclusief retouches te verwijderen. Het originele schilderwerk uit 1702 kreeg op dat moment een verse, heldere laag vernis. Daarna konden de beschadigingen in het schilderwerk opgevuld worden met nieuwe retouches. Tot slot bracht ze daar weer een beschermende vernislaag overheen aan.

 

 

Die houten panelen staan inmiddels klaar om teruggehangen te worden.

20190221_123026

De onderste houten panelen zijn terug uit het restauratieatelier. Staan klaar om weer omhoog getakeld en bevestigd te worden aan het rugwerk.

Naar verwachting kunnen de houten panelen weer 50 tot 100 jaar mee tot een volgende restauratie.

Hoofdwerk
Nu is het de beurt aan de bovenste luiken, het hoofdwerk, met voorstellingen van links “Koning David, daar hem door den profeet Nathan van Gods wegen, over het tellen van het volk Israël, de drie bekende plagen voorgestelt werden. Het tweede daar tegens over, Sacharias in den Tempel, daar hy, om zyn ongeloof, met stomheid voor eenen tyd gestraft word.” – aldus wederom Jacob de Riemer.

Dit zijn echter houten raamwerken met beschilderde doeken. Eind februari zijn ze met een speciaal getimmerd frame langs het steiger naar beneden getakeld. Bekijk het item hierover op Omroep West: https://www.omroepwest.nl/nieuws/3770146/Metershoge-orgelluiken-Nieuwe-Kerk-omlaag-getakeld-voor-restauratie

https://omroepwest.bbvms.com/p/regiogrid/c/3260730.html?inheritDimensions=true
 


Eenmaal veilig op de vloer bleek dat ze dermate groot en kwetsbaar zijn, dat ze niet naar het restauratieatelier kunnen worden vervoerd. Leonoor zal daarom in de komende tijd ter plekke, dus onder het orgel in de Nieuwe Kerk, haar atelier inrichten en de restauratiewerkzaamheden aldaar uitvoeren.

 

 


Luchtbellen! Wat nu?
Het feit dat het doeken zijn en geen panelen brengt weer nieuwe uitdagingen met zich mee. Zoals op de foto’s te zien zijn de doeken bobbelig geworden.

 

 


In één van de volgende fotoreportages zal van de gekozen aanpak en de voortgang daarvan verslag gedaan worden. Graag tot dan!

 

Dit is deel 2 in de reeks fotoreportages over de restauratie van het Duyschot-Witte-orgel uit 1702 in de Nieuwe Kerk in Den Haag. Deel 1 toont de restauratie van het monumentale instrument.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s