Foto’s Open Monumentendagen 2018

De Nieuwe Kerk was traditiegetrouw open tijdens het Open Monumentenweekend. Ruim 2200 belangstellenden brachten op 8 en 9 september een bezoek. Velen van hen hoorden meer over de historie en over het huidige, veelzijdige gebruik van het gebouw.

Duyschotorgel
Dit jaar was er extra aandacht voor het orgel uit 1702, omdat het binnenkort de grote restauratie zal ondergaan. De veelzijdigheid van dit klinkende monument was als eerste te horen om sopraan Baukje Zitman te begeleiden. Verder speelden de speciale gast-organisten uit Dordrecht. Hero de Boer gaf naast korte concerten het hele weekend ook korte rondleidingen in het orgel.

Kamermuziek
Op het podium droeg The Broken Consort hun concert op aan oprichter Nico van Schouwenburg, die deze zomer is overleden. Met hun mooie optreden bewezen zij Nico’s geesteskind alle eer. Hun programma leest u hieronder.

 

Contribuanten
De Stichting Nieuwe Kerk is alle musici zeer dankbaar voor hun enthousiaste inzet die deze Open Monumentendagen weer tot een succes maakten. Mede namens Monumentenzorg van gemeente Den Haag onze hartelijke dank nogmaals aan alle onderstaande contribuanten.

Baukje Zitman (sopraan) begon op haar 14e met zanglessen bij Nell Veelo en trad in haar studententijd vele malen op met S.M.G. Sempre Crescendo, zowel als solist als in het madrigaal en grootkoor. Naast haar studie rechten te Leiden voltooide zij een minor Opera Solozang aan het conservatorium te Den Haag dat zij afsloot met een 8 voor haar finale examen bij Gerda van Zelm. Vervolgens studeerde zij enige tijd bij zangpedagoge Marike Verbeek. Tijdens haar verblijf in Bristol zong zij bij ‘Bristol Opera company’ waar zij meewerkte aan producties zoals Manon Lescaut en Les contes d’Hoffmann. Zij wordt  regelmatig gevraagd als solist bij feestelijke gelegenheden. Open Monumentendag:

F.P. Schubert
– Tränenregen uit Die schöne Müllerin
Ellens dritter Gesang ook wel bekend als Ave Maria

G.F. Händel
– How beautiful are the feet
uit de Messiah.
– I know that my Redeemer liveth uit de Messiah

Hero de Boer is de vaste bespeler van het Duyschotorgel in de Nieuwe Kerk. Dankzij zijn langdurige inzet wordt het orgel binnenkort gerestaureerd.

Simon Harinck en Arno de Ligt zijn vaste orgelspelers in de Julianakerk in Dordrecht. Van de orgels in Nederland weten zij alles. Het was ons dan ook een hele eer om hen op het Duyschotorgel te mogen ontvangen.

The (Broken) Consort is in 1991 opgericht om muziek uit de 17e  en 18e eeuw te spelen. De leden van het ensemble bespelen historische instrumenten of kopieën daarvan. De violen hebben darmsnaren, de blaasinstrumenten (bijna) geen kleppen. Daardoor wordt de klank van de muziek rijker van kleur en smelt beter samen tot één geheel. Tijdens Open Monumentendag speelden zij:

Arcangelo Corelli (1653-1713)
 Sinfonia (Wo 0 1) Grave – Allegro – Adagio – Largo assai – Vivace

Georg Philipp Telemann (1681-1767)
Ouverture in a-moll voor 2 blokfluiten, 2 hobo’s, strijkers en BC (TWV 55: a4) Ouverture – Passepied I – Passepied II – Passepied I Bourree – Menuet I – Menuet II – Menuet I – Rondeau – Polonaise – Gigue

Ensemble: Mimi Mitchell, Adriana Labardie, Erik Mertens, Ineke Huizinga, Hester von Brücken Fock, Astrid Ginneken, (barokviool), Henk Scheepstra, Henriëtte Wirth (altviool), Harry Kragt, Joop Mes (barokhobo) Mariska Baaij, Christine Hermans (blokfluit), Eugenia Veel (violoncello) Inge Lukkien (barokfagot), Geert Jan Velders (klavecimbel)

Gids Danny Versmoren geeft al jaren tours door Den Haag en is gespecialiseerd in het Oude Centrum. Tijdens Open Monumentendag neemt hij u mee in en om de Nieuwe Kerk, waar in de tuin zich het grafmonument bevindt voor filosoof en buurtgenoot Spinoza.

Verder met medewerking van Redeemer Church, Zuiderstrandtheater en Taat & De Regt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s