Orgelrestauratie – adopteer een orgelpijp

Onlangs is het Duyschotorgel uit 1702 gerestaureerd door orgelmakerij Reil en de schilderingen van Theodorus Verschuer door Leonoor Speldekamp. De laatste fase om het orgel weer beter vanuit de zaal te kunnen zien en horen, zal zijn om het glazen geluidsscherm beweegbaar te maken. De plannen hiervoor zijn ontwikkeld door prof. Mick Eekhout van Octatube.

Adopteer een orgelpijp
Voor de realisatie van deze laatste fase is bijna nog een ton aan financiering nodig. Met uw adoptie van een orgelpijp kunt u hieraan bijdragen. Elk bedrag tussen €10 en €500 geeft recht op een passende orgelpijp. Stichting Nieuwe Kerk verwelkomt uw donatie op IBAN NL55 ABNA 0467 262 926 o.v.v. uw geadopteerde orgelpijp (op basis van de lijst in de link) en vermeldt vooral ook uw emailadres. Bij voorbaat dank voor uw steun!

Historisch gebouw

De Nieuwe Kerk is één van de fraaiste scheppingen van barokke kerkarchitectuur in ons land. De kerk werd tussen 1649-1656 gebouwd naar ontwerp van Pieter Noorwits en Barthold van Bassen. De barokke stijl komt vooral in de plattegrond tot uiting, met in het midden de preekstoel. Centraal in de nieuwe geloofsrichting stond immers Het Woord. Het interieur bestaat uit monumentaal 17e-eeuws meubilair en een groot Joannes van Duysschot orgel uit 1702, waarvan het pijpwerk grotendeels dateert uit 1867.Bij de ingrijpende restauratie in de jaren 70 kreeg het kerkgebouw een herbestemming en werd heropend als concertzaal en evenementenlocatie. Ten behoeve van de nieuwe functie is de akoestiek van de ruimte verbeterd. De kerkruimte is verkleind door een deel af te schermen met glazen panelen.
In de tuin (het voormalige kerkhof) bevindt zich het grafmonument van Baruch de Spinoza.

Eén en ander leest u uitgebreid in het voortreffelijke naslagwerk Uit Padmoes verrezen (ISBN10 9053454071), te bestellen online

Hedendaags gebruik
Van het kerkgebouw wordt op uiteenlopende manieren intensief gebruik gemaakt.
1) Exploitant en eerste aanspreekpunt is evenementencateraar Taat en De Regt.
De Nieuwe Kerk is een trouwlocatie en teven organiseren zij seminars, vergaderingen etc.
2) Cultureel programmeur is Dans en MuziekCentrum Den Haag. Klik voor de Concertagenda
3) Op zondag zijn er kerkdiensten van de Redeemer International Church, een Engelstalig kerkgenootschap

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s