Adopteer een orgelpijp

De orgelrestauratie in de Nieuwe Kerk gaat de laatste fase in. Pal vóór het orgel hangt nog steeds een glazen scherm dat het instrument min of meer verstopt. Het is echter onmisbaar voor de fenomenale akoestiek. Dat mag dus niet weg, maar gaat verschuifbaar gemaakt worden. Een hele klus! Maar niet onmogelijk. Ook u kunt helpen.

Door een orgelpijp te adopteren. Elk bedrag tussen €10 en €500 is welkom, de prijslijst vindt u hieronder. Stichting Nieuwe Kerk verwelkomt uw donatie op IBAN NL55 ABNA 0467 262 926 o.v.v. uw geadopteerde orgelpijp; vermeldt alstublieft ook uw emailadres.
U ontvangt een bevestiging van uw gift per email ten bewijze van uw adoptie. Bij voorbaat hartelijk dank voor uw donatie!

Het orgel bestaat uit 2250 pijpen van verschillend materiaal en variërend in grootte
orgel dispositie Witte

Adoptieplan orgelpijpen prijslijst:
€10 – Mixtuur Rugpositief
€15 – Mixtuur Hoofdmanuaal
€20 – Cornet (Hoofdmanuaal of Rugpositief)
€50 – *diverse orgelpijpen van 2′
€75 – Quint in Hoofdmanuaal
€100 – *diverse orgelpijpen van 4′
€200 – *diverse orgelpijpen van 8′
€500 – Prestant in Hoofdmanuaal
€500 – Trompet in Hoofdmanuaal
*Kies uw favoriete stem uit de dispositie Witte (afbeelding hierboven)

Duyschotorgel
In 1867 heeft firma Witte een ingrijpende restauratie uitgevoerd waarin het oorspronkelijk barokke instrument van Duyschot uit 1702 is omgebouwd naar een ‘romantisch’ orgel.

Glazen geluidsscherm
Om de laatste fase van de orgelrestauratie mogelijk te maken is nog bijna een ton aan financiering nodig: het beweegbaar maken van het glazen geluidsscherm pal vóór het orgel. Deze schermflexibilisering is in de vertrouwde handen van Octatube, het bedrijf dat in 1997 de schermen heeft opgehangen. Het instrument en de schilderingen op de luiken zijn afgelopen maanden grondig gerestaureerd. Dit is HET moment om het orgel weer goed te laten zien en horen door het akoestische scherm open te kunnen schuiven.

Fenomenale akoestiek
De akoestische schermen zijn in 1997 in de zaal aangebracht om de akoestiek voor bijeenkomsten en concerten te verbeteren en dat is gelukt. De Nieuwe Kerk is een internationaal vermaarde concertzaal en zeer gewilde locatie voor allerlei verhuringen. Indertijd ontbrak het aan tijd, geld en technische mogelijkheden om het scherm vóór het orgel beweegbaar op te hangen. De recente grootscheepse restauratie omvat tevens het alsnog flexibiliseren van dat scherm. De plannen zijn er, nu het geld nog. Met uw donatie steunt u de realisatie van deze belangrijke laatste fase van de Totaal-orgelrestauratie van het Duyschotorgel. Dank voor uw steun.

die luiken in de touwen houden

Het gerestaureerde Duyschotorgel in Nieuwe Kerk

2 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s